fbpx
Image Alt
  /  News   /  Световна федерация на националните математически състезания 2018

Световна федерация на националните математически състезания 2018

В края на юли се проведе конференция на Световната федерация на националните математически състезания.

Всяка година учени, математици, учители по математика и университетски преподаватели от над 20 страни се събират за да обменят опит, споделят предизвикателствата от годината, обменят състезателни задачи и не на последно място да се забавляват по “математически”.

Тази година съоснователката на Забавна математика Светлана Горанова взе участие като представи пред международната аудитория математици авторската методика на центъра за работа с деца от 4 годишна възраст. Според 7 годишния й опит в преподаването на забавна математика, някои деца се насочват към олимпиади и състезания със започването на училище. Пример за това е Огнян Стефчев, медалист и олимпиец, едва 11 годишен, който споделя в интервю, че интересът му към математиката се е породил от заниманията в центъра по забавна математика, когато е бил на 4 години.

Interview

 

Светлана демонстрира и част от дидактическите материали, които използва в

заниманията:  дървени пъзели, главоблъсканици и геометричната дъска Open Geoboard, произведена от българина Никола Чернев.

В резултат от конференцията бяха създадени интересни контакти от сферата на занимателната математика и комуникацията на наука: Mark Saul от Математическия фестивал Джулия Робинсон http://jrmf.org/, Сергей Дориченко – главен редактор на руското списание “Квантик” и други.

Post a Comment