fbpx

История

Център по Забавна Математика е създаден през 2011 година от Светлана Горанова и Галя Пенчева. Той е новатор в извънкласното обучение по математика чрез методиката си „Забавна Математика”. Двете създателки завършват Софийска математическа гимназия при г-жа Румяна Караджова – дългогодишен любим преподавател по математика в Софийска математическа гимназия.

Вдъхновени от математиката, Светлана и Галя мечтаят да продължат да се занимават с любимата им наука. Светла завършва магистратура по математика в Германия, а Галя е дипломиран инженер по Авиационна техника. За доразвиване на идеята помага престоя на Светлана в Италия като стипендиант по програма Еразъм за млади предприемачи в научния музей в Триесте, Италия. След завръщането си в България през 2010 година, Светлана и Галя се срещат и поемат заедно по творческия път на забавната математика. Галя завършва магистратура по начална училищна педагогика и заедно основават фирмата Център по Забавна Математика ООД през 2011 година. В началото започват сами да създават методиката Забавна Математика за деца от 4 годишна възраст до 2 клас. За 3 години центърът набира скорост и започва да предлага целогодишна програма за извънкласна дейност за деца от подготвителна група до 2 клас включително. Работят с дузина държавни училища в София, както и с Френския лицей “Виктор Юго”, Немското училище към Немското посолство, както и с началното училище “Питагор” към Първа частна математическа гимназия. Постепенно основната им дейност се пренасочва към центровете през уикендите, където заниманията могат да се разгърнат в пълния си потенциал. През 2014 година Галя напуска организацията и Светлана поема нейното развитие самостоятелно.

Гордеем се с приноса на нашия чудесен екип в престижния конкурс Лаборатория за слава, организиран от Британския съвет.

През 2013 година Галя Пенчева става победител за България. С математическа тема Галя успява да омае журито и публиката и да покаже, че математиката може да бъде интересна и достъпна за всеки. През 2014 година Марина Маринова от Център по Забавна Математика печели второ място на същия конкурс. Оттогава почти всяка година поне един учител от екипа ни участва в конкурса. През 2018 Божидар Маджуров спечели специална награда на Аурубис България.

През 2017 година методиката Забавна математика излиза извън пределите на България. Първият международен партньор на Центъра е образователния център Prospera в Кишинев, Молдова, където методиката ни се преподава на руски и молдовски език.

От същата година Забавна математика е и главен партньор по проект на Erasmus Plus K2 – Maths and Motion, а от 2018 година сме основен партньор по проекта REFRESH, който цели да популяризира приноса на учените чрез различни събития из цялата страна, в това число събитието „Нощта на учените“ през 2018 и 2019 година.

През 2018 година организацията ни беше избрана в рамките на социалната програма Pyxera Global на Social Sabbatical от SAP labs.

В резултат съвместната работа на консултантите от SAP организацията ни успя да постигне основни цели за по-голяма устойчивост.

Не на последно място изразяваме радостта, че за пета поредна година сме специални участници в ежегодния фестивал на науката, организиран от Британски съвет.