fbpx
Image Alt
  /  Какво е забавна математика?

Какво е Забавна математика

Уникална авторска методика за извънкласна дейност за деца от 4 до 8 годишна възраст за развитие на критично мислене, увереност и творчески подход за справяне с различни ситуации. Посредством откривателски игрови подход, логически задачи и двигателни дейности всяко дете прави своите смели крачки към едно по-добро бъдеще. Първото пламъче на методиката е запалено от Светлана Горанова и Галя Пенчева през 2011 година. Оттогава своя принос в съставянето на методиката имат Марина Маринова, Соня Божилова, Георги Лаловски, Милена Башова, Теодора Станчева, Йордан Ходжев, Василена Калудова, Илиана Цветкова, Мария Караиванова, Пенка Даракчиева, Михаила Тинчева, както и талантливите дизайнерки Тина Семолич, Ясна Иванова, Мария Вълкова и Ива Груева.

През всички години от съществуването й, методиката не престава да се обогатява в екип от методисти, преподаватели и дизайнери на детски материали в следствие на богатия ни опит и ежедневна работа с деца от 4 годишна възраст. Чрез остроумни, грабващи и ефективни подходи, децата са поставени в позиция на откриватели, което води до дълготраен ефект на ученето чрез преживяване. Заниманията стимулират любопитството на децата, поощряват тяхната изобретателност и ги правят уверени в собствените им сили. Тези часове се превръщат в едно необходимо допълнение на предучилищното и училищното образование по математика.

Методиката е разделена на 4 модула:

Всеки модул включва 7 теми за всяка възрастова група:

Един от водещите принципи в преподаването е ученето през тяло. От 2017 година Забавна математика е главен партньор в Европейския КА2 + Erasmus проект “Математика в движение!”.

Занятията се провеждат в групи до 12 деца веднъж седмично с продължителност от 50 мин до 100 мин в зависимост от възрастта.

Всяко занимание съдържа и тематични двигателни дейности.

В коя група ще попадне вашето дете, зависи от това кога ще постъпи в първи клас. Ако се колебаете, свържете се с нас по телефона , за да ви насочим в най-подходящата група.

Забавна аритметика

Основната цел на заниманията от модул  „Забавна Аритметика” е формирането на положително отношение към числата и на увереност при действията с тях. Използва се игровият подход и специално подготвени материали, които имат много силна притегателна сила за децата – весел кръг на числата, блока на господин Плюс и господин Минус, везнички, а за по-големите – цифрови ребуси и пъзели, древна математика, предизвикателства, които карат учениците неусетно да прилагат и упражняват своите умения по основните математически операции.

ZabavnaMatematika-sl-1.jpg

Забавна геометрия

Заниманията по Забавната геометрия служат за среща и опознаване на основните геометрични форми, за развиване на пространственото мислене и ориентация. Посредством игри, творчески задачи и експерименти, децата откриват зависимости и трансформации в геометрията, развиват наблюдателността си, развихрят въображението си, преминават от равнината в триизмерното пространство, правят собствени измервания и открития за околния свят. В работата си по този модул успешно прилагаме геометрични дъски на Open Geoboard.

Geometry

Логически игри

Този модул съдържа изключително голямо разнообразие от логически задачи и главоблъсканици, които предизвикват децата и ги карат да търсят нестандартни решения. Включени са задачи от съкровищницата на българския математически фолклор, история на математиката, кодиране, двуизмерни и триизмерни главоблъсканици, хартиени преобразувания и много други. Заниманията се поднасят в нестандартна и интригуваща форма, като търсене на съкровища, въртележка от главоблъсканици или шпионски игри. Този подход увлича децата и ги кара с ентусиазъм да посрещат математическите предизвикателства.

ZabavnaMatematika-sl-5.jpg

Математика в природата и изкуството

Този модул е поглед отблизо върху красотата на формите в природата и изкуството и на връзката между математиката и околния свят. Децата ще се запознаят с различните видове симетрия, с числата на Фибоначи – една необикновена поредица от числа, която “се появява” на неочаквани места в природата, със света на пчелите и начина по който природата сама е открила оптималните форми. Децата ще изследват и ярки примери на математическо изкуство” като рисунките на Ешер и мозайките на Пенроуз, а след това ще създават свои творби, в които ще вплитат понятия и идеи от математиката.

ZabavnaMatematika-river