fbpx
Image Alt
  /  Математика на колела

МАТЕМАТИКА НА КОЛЕЛА

Център по забавна математика е създаден с цел да разпространява творчеството и красотата в математиката сред деца от 4 до 12-годишна възраст. За тринадесетте години от нашето съществуване повече от 6000 деца са се докоснали до красотата на математиката чрез авторската ни методика Забавна математика, участия във фестивали на науката и забавно-математически празници.

Вече можем да посетим и Вашето училище, детска градина или организация чрез интерактивните ни лекции от модула „Забавна математика на колела“.

Ето с какво можем да зарадваме Вашите деца!

ВЪВЕДЕНИЕ В КОМБИНАТОРИКАТА
Предучилищна възраст

В рамките на един час децата ще се потопят в една пиратска история за съкровища, кораби и пирати. С помощта на цветни комбинации ще разберем в кои кораби се крие съкровище. И ще си отговорим на въпроса: по колко начина можем да сглобим кораб от корпус и платно, ако разполагаме само с три цвята. Децата, в ролята на пирати, ще открият сами всички възможности, а след това с помощта на японското изкуство оригами ще успеят и да ги построят. След като корабите отплават, започва истинското приключение в търсене на съкровището, скрито в един определен кораб.

ДРОБИ
Предучилищна възраст, 1. и 2. клас

Може ли математиката да ни помогне в това да бъдем по-добри готвачи? Какво ще се получи, ако разделим кръглата питка на 2 равни части? А всяка от тези части на още 2? Ако Боби изяде една третинка питка, а Мишо една четвъртинка, кой е изял повече?
Най-напред ще омесим кръгли питки, но все още няма да бързаме да ги ядем, щом се изпекат. След като опознаем различните дроби, ще се забавляваме с тестена игра.

В края на заниманието всяко дете ще си тръгне с пита съставена от различни части. За това занимание е нужна лесно достъпна пещ. Вкусно аритметично предизвикателство!

Предучилищна възраст, 1., 2. и 3. клас

Една истинска математическа въртележка от пъзели и главоблъсканици с мото „Забранено е да не се опита!“. Участниците „се въртят“ около различни по вид и трудност предизвикателства: геометрични танграми, цифрови пирамиди, триизмерни пъзели, задачи с клечки, логически задачи и лабиринти.

Динамично и остроумно, съобразено с възрастта на участниците, заниманието е чудесна гимнастика за детския изобретателен ум!

КОДИРАНЕ И РАЗКОДИРАНЕ НА ТАЙНИ СЪОБЩЕНИЯ
Предучилищна възраст, 1., 2 и 3. клас

Криптографията е науката, която се занимава с писането и разчитането на тайни съобщения! Кодиране се нарича превръщането на обикновен разбираем текст в таен код, т.е. поредица от неразбираеми и безсмислени букви или символи. Декодиране е точно обратното, преминаване от кодираното съобщение към обикновен текст.

Ще се научим да боравим с едни от най-популярните и интересни методи за кодиране и декодиране (кодиране с огледало, с числа, с колела на Цезар и други)! Тайните съобщения са обвързани с пиратски сюжет или със сюжет за откриване на таен агент, което прави приключението още по-вълнуващо.

ВЪВЕДЕНИЕ В МНОЖЕСТВАТА
Предучилищна възраст, 1., 2. и 3. клас

В страната на Логиката цари пълен хаос – животни, растения, цифри и геометрични фигури са в търсене на мястото си. Задачата на малките забавни математици е да внесат ред в суматохата на познатите предмети. Но как да подредим предметите – дали по форма, по цвят или по размер? Ще изберем различни признаци и децата ще започнат да съставят първите си множества, като интересното е, че те могат и да се пресичат.

Целта е да развием наблюдателността, умения за подредба по различни признаци. Заниманието е подготовка за работа с множества на по-късен етап.

МАТЕМАТИКА В ПРИРОДАТА
Предучилищна възраст, 1., 2. и 3. клас

Поглед отблизо върху красотата на формите в природата и на връзката между математиката и природния свят. Ще се научим да разпознаваме симетрични форми сред буквите, геометричните фигури, флаговете на различни държави, цветята, човешкото лице, а също и да създаваме форми с помощта на огледалце.

А за да разберем още по-добре „огледалните образи“, ще вплетем симетрията в собственото си тяло и в произведение на изкуството! Едно занимание, в което природата ще бъде наш
учител и вдъхновител!

МАТЕМАТИКА В ПРИРОДАТА
Предучилищна възраст, 1., 2. и 3. клас

За разнообразието в нашия град: В София има над 2 милиона човека. От тях изключително рядко ще срещнем двама, които изглеждат и са облечени по един и същи начин. В разговорите си те използват хиляди различни думи. Сградите в столицата също са много разнообразни. Но как е възможно такова разнообразие и толкова различни възможности? Науката (дялът от математиката), която изследва това разнообразие и тези възможности, се нарича Комбинаторика.

А какво ще кажете да попаднем в един измислен град, който се нарича Триград. Причината е, че там всичко е по 3 – има три цвята, от които са съставени триетажните блокове, и дрехите на хората са ушити само от три вида плат. Неусетно ще научим как се получват различните комбинации и ще се научим да ги пресмятаме.

МАТЕМАТИЧЕСКИ ФОЛКЛОР
Предучилищна възраст, 1., 2., 3., 4. и 5. клас

Какво ли се крие в стария скрин на баба? Хм, математика и то каква! Ще се разровим в старата ѝ ракла, за да извадим от там хитроумните гатанки-задачи, с които се е развличал нашият народ край огнището години наред. Предвидили сме главоблъсканици, логически задачки-закачки, известни ни още от времето на нашите пра-пра родители.

Накрая, без да е нужен лист и химикал, децата ще могат да изиграят решенията, използвайки настолните атрибути, които ще придадат един жив и реален образ на чудатите ситуации в поставените им задачки.

Предучилищна възраст, 1., 2., 3., 4. и 5. клас

Математическите фокуси са увлекателен начин за демонстриране на някои закономерности в математиката. Математическите тайни за числата ще бъдат умело замаскирани посредством зарове, домино, клечки, часовници, календари и даже карти.

Децата ще се научат на тези тайни, за да може после да влизат в ролята на фокусници и да омагьосат своята първа аудитория. Вдъхновител тук е познатият ни и любим Мартин Гарднер.

МАТЕМАТИКА В ПРИРОДАТА
2., 3. и 4. клас

Какво е общото между зайците, пчелите и формата на галактиките? Числата на Фибоначи, открити от гениалния математик Леонардо Фибоначи, са поредица от числа, която „се появява“ на неочаквани места в природата – в човешкото тяло, в броя на венчелистчетата на цветята, в спиралата на морския охлюв, във формата на галактиките и на още много места. Това е поредицата, която от векове определя усещането ни за красота и хармония и не спира да вълнува умовете на математиците по цял свят.

Ще се научим не само да я разпознаваме, но и с нейна помощ ще се научим да чертаем спиралата на Фибоначи, да правим математически фокус и накрая ще узнаем и защо толкова рядко се срещат късметлийските четирилистни детелинки.

МАТЕМАТИКА В ПРИРОДАТА
2., 3. и 4. клас

Ще надникнем с лупата на изследователи и математици в света на пчелите, за да открием тайната на техния изумителен труд! Ще си поговорим за значението на пчелите за биоравновесието, ще разберем защо светът може да съществува без хора, а без пчели – не! Но какво общо имат пчеличките с математиката и как те са открили решението на една от най-важните задачи в тази наука – оптимизацията?

Децата ще проведат експеримент с геометрични фигури, за да открият сами защо сапунените балони и гнездата на птиците са кръгли, а пчелните пити – шестоъгълни! Това занимание ще промени начина, по който виждаме света около нас, ще направи хапването на мед по-математическо и самата математика по-сладка!

2., 3., 4. и 5. клас

Как да преместим съвсем невредими на другия бряг на река вълк, коза и зеле? Това е само една от математическите главоблъсканици, при които детето трябва да предвиди и съобрази правилния ред на действията, за да разреши дадена ситуация.

Тук се включват задачите от пресичане на река и различни пъзели, като ханойски кули, прескачащи се жабки, кибритени клечки. Възможността да докосне, да изиграе и да изпробва различните ходове превръща задачата в забавна игра-предизвикателство,
която развива интелекта, логическото мислене и паметта.

ПАРКЕТИРАНЕ ПО ЕШЕР
2., 3., 4. и 5. клас

На помощ за математическия ремонт в банята идва не кой да е, а именно Плочкаджията Математик. Как да си направим математически ремонт в банята? Само квадратни ли могат да бъдат плочките? За да си отговорим на тези въпроси, ще почерпим от знанията за мозайки и паркетиране в духа на холандския художник Ешер.

Ще започнем от основните геометрични фигури, но ще ги преобразим чрез чудновати геометрични преобразования и трансформации в нови паркетиращи плочки, които приличат на хора, животни и предмети. Голямото изумление за децата ще бъде в това, че получените чудновати форми са именно тези, които са нужни, за да покрием плътно цялата стена на нашата баня. Един нов и интересен поглед към науката геометрия.

4. и 5. клас

Има 10 (2 в двоичен запис) вида хора – такива, които разбират двоични числа и такива, които не ги разбират. В това занимание децата ще се запознаят с двойствения (двоичния език) на компютрите. Как с помощта на само две цифри можем да създадем инструкции, които да накарат една машина да изпълнява сложни команди? Всяко дете ще получи кодирано тайно съобщение с двоични числа, а за да го разгадае ще е необходимо да се научи да преминава от двоичен в десетичен запис, за да разкодира съобщението.Накрая ще разберем как можем тактично да питаме за възрастта на възрастните, без да ги обидим.

Продължителност на всяко занимание: Един учебен час

В рамките на едно посещение извън София: Минималният брой класове, които ще посетим, са 2.

Цена: 12 лв. на дете (цената включва всички необходими материали и други разходи за осъществяване на посещението).

Ако имате ограничен или никакъв бюджет, но все пак искате да ни поканите – напишете ни писмо – “Защо искате да зарадвате децата във Вашия клас?”.

За записване: 0886 235 813

Имейл: matematikata.zabavna@gmail.com

ОТЗИВИ