fbpx
Image Alt
  /  News   /  Нашето участие в Европейска нощ на учените
Участието ни в Европейска нощ на учените

Нашето участие в Европейска нощ на учените

Проектът

REFRESH (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare) е 20-месечен проект, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“.

REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19 с ръководител Центъра за изследвания и анализи. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна с програма в 14 селища. Програмата обхваща интересни дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети и събития на публични градски локации. Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори. Ние отбелязахме заедно Европейска нощ на учените на 28 септември 2018, а през 2019 г. – на 27 септември. През 2018г. централен фокус беше Европейската годината на наследството и Европейска столица на спорта, а през 2019 г. ще има връзка с Европейска столица на културата и 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз.

Забавна математика и Европейска нощ на учените

Ние взехме участие в Европейска нощ на учените в Бургас и Стара Загора. За Бургас приготвихме интересни изненади и избрани задачи от българския математически фолклор за ученици, учители и родители. В Бургас наши партньори бяха Асоциацията на младите полярни изследователи (APECS Bulgaria), Щура Лаборатория и Училище Френе́.

В Стара Загора изчислихме размерите на Земята заедно с деца и родители, направихме слънчев часовник, представихме математически предизвикателства с приказни герои и вълшебства, както и задачи от математическия фолклор с техните старовремски и актуални решения. В Стара Загора наши партньори бяха: Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора,Географ БГ, Българско географско дружество, Български архитектурен модернизъм / Bulgarian Modernist Architecture и Bomb Squad.

Post a Comment