fbpx
Image Alt
  /  News   /  Оги Огнянов: “За мен математиката е забавно-предизвикателна”

Оги Огнянов: “За мен математиката е забавно-предизвикателна”

Оги Огнянов: за мен математиката е забавно-предизвикателна

 Как решихте задачите?

  • Третата реших, защото вече бях решил втората. Втората реших, защото вече бях решил първата, а първата реших, защото не бях решил нито една…

(неизвестен забавен математик)

Оги е чаровен, малко стеснителен и необикновено интелигентен петокласник.

Ще ни отнеме доста време да Ви разкажем за всички негови постижения и медали, затова можете сами да разгледате тук на страничката му като едно от успелите деца, получили признание от Фондация Димитър Бербатов.

Постиженията му са наистина фантастични, но ние искаме да Ви представим необикновената личност на това дете, какво го вдъхновява, какво го мотивира, престанала ли е математиката да бъде забавна за него и какво бъдеще вижда пред себе си.

Забавна математика: Здравей, Оги, решихме да се видим и да разкажем за теб, защото родителите постоянно ни питат дали заниманията със забавна математика помагат да станеш силен състезател един ден. Днес искаме да ги запознаем с теб, защото ти се развиваш в тази сфера на математиката, при това доста успешно. Нашата цел никога не е била да създаваме състезатели, т.е. това е някакъв страничен ефект, който може да се появи, в зависимост от характера, наклонностите, темперамента и интересите на едно дете. Но бихме искали ти да ни разкажеш малко повече за това и да споделиш опит. Нали не се притесняваш?

Оги: Много се притеснявам.

Забавна математика:  Хайде да не го правим толкова формално тогава. Ще се забавляваме и ще си говорим, както преди. Спомняш ли си кога реши всъщност да ставаш състезател и да се занимаваш с математика?

Оги: Ами не знам… в началото като тръгнах просто така на игра и после с мама решихме да  продължа с математиката, за да си я имам като основа. Решихме да продължим с уроците и лека полека започнах да ходя по състезания.

Забавна математика:  Това лека полека как стана? Отиде на едно състезание, хареса ти … спечели нещо и се зариби. Така ли стана?

Оги: Нещо такова, да.

Забавна математика: А кое ти е любимото състезание като атмосфера, организация и изобщо?

Оги: Любимото ми може би е едно международно състезание в Камбоджа.

Тук майката на Оги допълва неговия разказ, защото той е прекалено скромен, и разказва, че на въпросното състезание в Камбоджа той е бил специално поканен заради максималния си резултат на азиатското състезание SASMO и е бил награден от местния министър на образованието (повече детайли има в посочения по-горе линк). Допълва колко необикновено добър е Оги в пространствените и геометрични задачи.

Оги: А тази основа в геометрията тук при вас се създаде.

Забавна математика: Как точно? Опиши ни, моля те, разкажи ни повече за това, защото искаме да знаем как да помагаме на други деца по същия начин. Дали това, което правим, е достатъчно? Какво точно от тези неща, които видя тук, ти помогнаха. Дали наистина тук е било първата ти среща, или ти преди това си бил вече влюбен в математиката?

Оги: Мама всъщност реши да ме запише на математика и да види дали ставам или не ставам. И в продължение на 3 години това ми беше най-любимото, също обичах и да участвам на щанда на Забавна математика на Софийския фестивал на науката.

Забавна математика: Помниш ли си първия учител по забавна математика?

Оги: Помня, но не се сещам името.

Забавна математика: А с какво чувство идваше на забавна математика?

Оги: Ами идвах някакси с предизвикателно чувство дали ще реша задачите.

Забавна математика: Имаше ли случаи, в които не ти се получаваше?

Оги: Да, със сигурност е имало случаи, в които не ми се е получавало. Изпитвах мама даже.

Забавна математика: А кое ти беше най-любимо?

Оги: Разгъвките на кубчетата….

Забавна математика: А как казваш, че сме ти развили геометрията?

Оги: Не точно геометрията, а пространственото мислене. Тук правихме много такива задачи. И те най-много ми харесваха и доста бързо се научавах да ги решавам. Харесваше ми, когато трябваше да се строят неща, танграмите…

Забавна математика: Обикновено какво избираш, нещата които са ти лесни или които са по-предизвикателни?

Оги: Винаги бих избрал да ходя на по-труден урок.

Забавна математика: А мислиш ли, че ако не беше ходил на ЗМ би избрал друг път?

Оги: Ами да, със сигурност нямаше да започна математиката, защото тук разбрах, че имам талант и започнах да го развивам. Преди ЗМ не мислех, че математиката е нещо забавно.

Забавна математика: А виждаш ли връзка между математиката и музиката, замислял ли си се… По какъв начин математиката ти е била полезна и в другите сфери, в които се занимаваш?

…Тук си говорим малко по-дълго за връзката на математиката с програмирането, по което Оги също се увлича, както и с музиката, за практичността на математиката в други сфери на живота…

Забавна математика: Нека те попитам нещо друго… ние казваме, че когато човек се занимава с математика, той придобива една увереност, че може да се справи със всичко. Така ли е и при теб? Забелязваш ли го при себе си?

Оги: Увереност? Ами по-скоро е предизвикателност. Все едно ако задачата е по-трудна, ме предизвиква да я реша. И започвам да се чудя и ако не я измисля продължавам, докато не се сетя, или докато не ми дадат по-трудна задача.

Забавна математика: Кое е най-ценното за теб след толкова състезания? Награди, впечатления, емоции…

Оги: Може би това, че вече имам много приятели от различни държави.

Забавна математика: Как контактувате?

Оги: По Вайбър на английски.

Тук Оги и майка му ни разказват за едно австралийско дете от украинско-еврейски произход. На годините на Оги той е вече студент по математика, приет с максимална оценка на изпита САТ 2. С Оги са се сприятелили и понякога си пишат, като поради часовата разлика това може да става само рано сутрин преди училище.

Забавна математика: А смяташ ли, че е важно за едно дете да умее да общува? Ето, при теб това го има, но има много математици, които искат само да си решават задачки и да не говорят с никого.

Оги: Мен лично много ме вдъхнови това общуване.

Забавна математика: А вярваш ли, че човек може да бъде добър в повече от едно нещо?

Оги: Разбира се, дори може да си добър едновременно в математика и в някакъв спорт. Но повечето деца избират само едно нещо, те може би не са видели, че математиката може да бъде и забавна. А както казва мама, ако това начало не се постави преди училище, после е трудно.

Забавна математика: А в първи клас беше ли ти скучно по математика?

Оги: Първи и втори клас като че ли минаха много бързо…

Забавна математика: Не ти ли падна интереса, след като задачите в училище ти бяха лесни?

Оги: Не, измислям си предизвикателства, например опитвам се да ги решавам по-бързо.

Забавна математика: И какво правиш, когато си готов?

Оги: Чакам да свърши часът рисувам личица на цифрите.

Забавна математика: Усмихнати личица или не само?

Оги: Всички бяха усмихнати, освен едно.

Забавна математика: Стават ли по-трудни задачите, има ли го още забавния елемент?

Оги: Ами да, има го. Просто сега решаваме по-малко такива задачи – по-скоро смятане и броене, но често и геометрия и логика, които са ми най-любими.

Забавна математика: А какво ще кажеш на такива родители, които питат „моето дете става ли за състезател“? Защото много родители искот още веднага да им се каже.

Оги: Трябва най-малко 1 година за да разбереш. Но ако не ти харесва няма смисъл да се занимаваш.

Забавна математика: А кое ти е любимото число?

Оги: По-скоро си нямама такова или се менят. Например 5 и 3.

Забавна математика: Има ли причина?

Оги: Не, просто за да си имам.

Забавна математика: А какво е за тебе забавна математика?

Оги: Всяка математика е забавна. Може би не харесвам само ребуси. В тях има и логика, но са предимно сметки.

Забавна математика: А знаеш ли какво искаш да работиш, когато пораснеш?

Оги: Не още.

Забавна математика: А помагал ли си на свои съученици да разберат математиката?

Оги: Ами да, случвало ми се е.

Забавна математика: Какво е усещането да си в ролята на учител? Трудно ли е да обясниш на някого нещо, което ти знаеш добре?

Оги: По-скоро ми е доста интересно, но не съм се замислял дали ще ставам учител.

Забавна математика: А какво според теб е важно за един учител?

Оги: Да знае как да обяснява, да може да преподава интересно, а не само да чете от учебника. Обичам най-много учителите, които влагат усилие, за да ни го обяснят нещата по по-забаветн и по-интересен начин, защото така по-лесно се запомня. Учителят е най важен, той може да те откаже от математиката и може да те сближи с нея.

Забавна математика: Накрая искам да ти благодаря и да задам последния въпрос на мама –  каква е нейната роля в твоето изграждане като състезател?

Мама: Деликатна подкрепа, както и непрекъснато да се стремя да му намирам интересни занимания.

Очаквайте скоро срещи с други наши абсолвенти.

Автори: Дарина Данаилова, Лилия Костова, Светлана Горанова 

Post a Comment